Telttailu harjoituksia vauvan kanssa!

Aloitetaan alusta. Miten aloiteltiin pikkuisen ihmisen kanssa retkeily harjoittelu!

Nyt kevään hyvää vauhtia saapuessa alkaa mieltä lämmittämään myös ajatus, että pääsee taaperon kanssa telttailu retkille. Viime kesänä telttailua harjoiteltiin vilelä vauva ikäisen pojan kanssa takapihalla. Tehtiin asiat silmällä pitäen miten asiat sujuisi realistisesti jos olisimme oikeassa metsässä, eikä takapihalla. Tarvinee sanoa että olipa naapureilla jälleen ihmeteltävää 😀

Mutta, jospa täällä sattuisi olemaan joku, joku sellainen joka olin itse reilu vuosi sitten. Pienen n.6kk ikäisen esikois lapsen äiti viime kesänä ja kova pohdinta miten aloittaa telttailu näin pienen kanssa ja onko se järkevää. Ulkoilu metsissä oli muuten sujunut helposti kantorepussa. Koitin löytää tietoa,mitä huomioida käytännössä telttaillessa, mutta lähinnä löysin negatiivis sävytteisiä tekstejä. Vanhempia jotka kuskasivat vauva ja taapero ikäisiä vaikkapa eräkämpälle nimiteltiin avoimesti vastuuttomiksi ja ärsyttäviksi. Tästä hämmästyneenä päätin itse aloittaa ns. treenit vauvan kanssa.

20375762_10155480429388267_1761435865944586371_n

Telttana meillä on Trimm spark,kahden hengen tunneliteltta hyvän kokoisella absidilla (etutilalla) ja mainioilla vesipilari arvoilla sekä tuuletus ominaisuuksilla (verkko sisällä, jolloin ulommaisen kankaan saa käärittyä myös sivuun).

Päädyimme retki simulaattoriin takapihallemme. Koska htämä sparkalusimme että kaikki olisi mahdollisimman samankaltaista kuin tulevilla yön yli retkillä ,olimme pakanneet retkivarusteet rinkkaan. Se onkin ihan oma juttunsa kun mietti mitä voisi tarvita mukana ja miten asiat on pakattuna rinkkaan. Oma rinkkani avautuu helposti edestä päältä ,jolloin tavarat saa kaikki näppärästi esille. Mukana oli mm. lämmintä vaatetta, vaippoja, pari tuttia ja pulloa, kosteus pyyhkeitä, rasvaa. Tarkoitus hahmotta miten paljon tarvittaisiin tavaraa. Loppujen lopuksi se mitä näin pieni tarvitsee ja tekee on hyvin simppeliä; unta,ruokaa ja ihmettelyä.

Lähinnä ainakin itselleni jännittävää on ajatus,jos on kauempana mökillä/kämpällä/teltalla ja sattuisi onnettomuus, miten silloin toimia. aivan kaikkeen ei voi kuitenkaan varautua koskaan. Omia EA taitoja pidän yllä säännöllisesti työnkin puitteissa ja kertaan niitä myös vapaa-ajalla,kuten vauvan elvyttäminen. EA pakkaus on hyvä pitää aina ajantasalla J Puhelimessa aina 112 sovellus valmiina!

Oman teltan tuttuus on toki helpottava seikka, miten se kasataan nopeasti säällä kuin säällä .Siinä säästää hermoja mukavasti. Saavuimme takapihalle kahden rinkan ja lapsen kanssa illalla. Lapsi kulki kantorepussa edessä mukana. Lapsella päällään t-paitabody, ohut neule, sukat ja kevyet housut.

Teltta pystyyn, mies hoiti kohdat joissa piti kumarrella enemmän ,koska lapsi oli nukahtanut kyytiin. Sitten saatinn aloittaa ilta toimet. Vaipan vaihto sujui helposti matka hoitoalusen päällä teltan absidissa, ulkona sää oli mukavan lämmin. Kosteuspyyhkeet toimivat pepun hoitoon. Iltapalan hoidimme retkeily ajatuksella; kaasu keitin ja alumiininen kattila. Tuttipullo veteen pannuun ja pian iltamaito oli lämmin, Myös muiden ruokien lämmitys onnistuu hurjan näppärästi näin. Itse osittais imetin lasta, jonka vuoksi korvikkeita tuli kantaa mukana.

esimerkiksi  pannukin sopii toki lämmitykseen 🙂 pullot

Nukkumaan mentäessä hyttystilanne alkoi jo. Näin pienelle kun ei hyttys suojia voi vielä käyttää niin ilta vaippailut hoidettiin teltassa sisällä. Patjoina oli kaksi ilmatäytteistä patjaa ja solumuoviset päällä.Itse hieman hysteerisenä olin ottanut lapselle talvi alusen. Tässä kohtaa isi lähtikin töihin ja jäätiin kaksin teltta hommiin pojan kanssa. Pitkähihainen yöpuku pojalle päälle,nalle langasta kudotut tumput + pipo ja omaan pussiin pikku mies.

Lapsen pussi olikin yksi isoin kysymysmerkki telttailua ajatellen, näin pienille omia varsinaisia makuupusseja ei löytynyt. Omaan pussiin tai kahteen yhdistettyyn pussiin en uskaltanut vauvaa ottaa kierimisen vuoksi. Mutta, vaunujen talvi rataspussi olikin  mitä parhain maukuupussi! Teltan sisäpuolelle laitoin viltin vielä patjan ulkoreunan viereen josta viileys voisi kulkea. Tärkeintä, kuten meillä aikuisillakin on maasta tulevan kylmyyden eristäminen.

Lapsi nukkui yönsä kokonaan ilman yhtäkään herätystä, liekö ulkoilman ansiota. Itse välillä heräilin kurkkimaan miten pikkuisella menee. Yöllä lämpötila laski ja vettäkin ripisutteli taivaalta. Mietinkin, jos lapsi olisi herännyt maidon nälkään ja imetys ei toimi, missä olisin sateessa maidon lämmittänyt, oletettavasti kuistilla takapihalla. Retkeä ajatellen paikan tulisi olla sellainen jossa voisi sateellakin suojassa käyttää kaasua (esim. laavun suojassa). . Laavuun näin pientä en itse ottaisi, ihan jo itikoiden vuoksi.

Kaasu on mukavan nopea ja kesällä vesikään jota lämmittää ei ole ihan jäistä. Myös tuttien desinfiointi/pullojen kävi helposti näin. Vettä sai toki kantaa kiitettävästi mukanaan. Tulevana kesänä olen ajatellut kantaa vain lapsen vedet mukana juomista ajatellen ja omat suodattimen kautta järvestä etc

Aamulla Lapsen vaipan vaihto sujui jälleen teltan sisässä kaikessa rauhassa ja tuttipullosta aamun vesihörpyt. Aamu oli ihanan lämmin, hieman kostea joten otettiin ulompi kuori teltasta auki ja verkko osa jäi suojaamaan, näin teltasta saatiin kosteus pois samalla. Nurmikolla oli hyvin tasaista laittaa aamu puuro kattilassa lapselle. Meillä poika oli syönyt jo tovin kiinteitäkin ruokia refluksitaudin hillitsemiseksi.

Lapsi sai olla teltassa tutkimassa paria leluaan kun pakkasin omia tarvikkeita rinkkaan. Telttaa pakatessa poika oli viltillä sillä välin kun pakkasin telttaa (tässäkin oli hyvä tuntea miten omat tavarat pakkautuvat nopeasti). Yksin toki haasteellisempaa koska sai olla silmät selässä telttaa pakatessa. Myös käytetyt vaipat omaan pussiinsa koska oikeallakin retkellä jätteet mukaan, ellei roskiksia ole paikalla.

19702753_10155413519028267_3249847743237566805_o

Kesän aikana telttailimme paljon takapihalla, eikä aina näin retkeily testi mielessä. Mutta hyvä valmistautua, kokeilla turvallisessa ympäristössä miten ensikesänä 2018 toteutetaan ”oikeita” yöretkiä. Vaikka lapselle se takapiha tai lähi metsäkin on erilaista ja ihmeellistä. Päivä retkiä teimme paljon ja lähimetsiä koluttiin päivittäin kahden koiramme kanssa. Päiväretkissä oli omat haasteensa, koska lapsi oli vielä silloin niin pieni ettei soveltunut kantorinkkaan.

Myöhemmin kesällä saatiin jo rinkka käyttöön ja se helpotti retkeilyä huomattavasti meidän mielestä! Sinne sai tavaraa mukaan ja lapsi näki maisemat hienosti!

Nyt lapsen ollessa 1v8kk ollaan talvella toteutettu pidempiäkin päiväretkiä. Talvella saakin lisää pohdittavaa sujuvuuden suhteen. Mutta ennen kaikkea, lapsen ehdoilla, turvallisuus ensin, järki päässä ja siten että lapsi nauttii!

21272091_10155578896458267_8725662357470804295_n

Itse toivon että pieni lapsi ei olisi este retkeilylle, muodossa jos toisessa ja voisimme opettaa lapsia nauttimaan luonnosta ja arvostamaan sitä. Tämä takapiha testailu herätti hilpeyttä naapurustossa ja muutama muukin intoutui telttailuun. Keskustelua on herättänyt myös taapero ikäisen(1+v) kanssa retkeily yön yli ja nyt kesällä 2018 olen ajatellut järjestää kiinnostuneille yhteisretkiä. Siitä lisää myöhemmin 😉

Harmillista että en huomannut silloin ottaa kuvia näistä ”treeneistä” Mutta muutama kesäinen kuva löytyi kuitenkin

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s