Talvinen päiväretki taaperon kanssa,onnettumuuksilta ei vältytä!

Talviretkeily nyt 2018 talvena 1,5v:n kanssa on toisinaan hyvinkin tapahtumarikasta. Nyt voinkin jakaa kokemuksen joka ei mennyt ihan nappiin.

Olimme Tampereen Kintulammilla talvisessa säässä päiväretkellä. Pakkasta oli noin -6c ja ilma mukavan aurinkoinen. Tuuli kylmensi kuitenkin olosuhteita ja se tuli huomioda retken vaatetuksen ja pituuden osalta. Näin pienen ja itse polkuja kulkemattoman kanssa ei matka kohteeseen voi olla kovin pitkä. Valittiin sopiva n.700m matka suuntaansa tutulle laavulle,osan matkaa sai kulkea jäätä pitkin,joka helpottaa huomattavasti.

matkalla kohteeseen

Matkalla kohteeseen ja aurinko paistaa!

Pienelle 80cm lapselle puettiin kerrosvaatetus samaa kaavaa käyttäen kuin aikuisillekkin. Pitkähainen body,ohut vila takki,paksut sukkahousut,college housut,villasukat,lämmin hengittävä fleece haalari,villatumput,merinovilla kypärämyssy,tuulta eristävä toppahaalari,paksut vuorelliset reilun kokoiset tumput,tuulta pitävä kypärämyssy mallinen hattu ja talvi kengät joissa tilaa ilman kiertää sekä vielä aurinkolasit. Melkoinen varustus siis.

Kenkiin ja tumppuihin hyvä jättää ilman kierto tilaa ja mahdollisuutta sujauttaa sinne myös napsautettavat lämmittimet. Toki siinä pitää jo miettiä onko järkevää lähteä retkelle jos ilma tuntuu liian kylmältä.

Aurinkolasit ovat tärkeät pienen silmille,etenkin näin hangen loistaessa vielä tehostaen valon määrää. Pipon alla ne pysyvätkin hyvin tukevasti päässä.

Päästyämme parkkipaikalle poika sujautettiin kantorinkkaan ja rinkka miehen selkään. sieltä on hyvät näkymät katsella luontoa ja rinkkaan mahtuu näppärästi muutakin tavaraa. Kantorinkka on meillä osottautunut kullanasrvoiseksi varusteeksi ja on lähes jokapäivä käytössä ulkoillessa. Ergonomia on niin lapselle kuin kantajalle hyvä,eri malleja kokeilemalla löytyi sopiva.

Äidin tehtäväksi jäi nyt päivärepun ja koiran huolehtiminen. Maasto tällä reitillä on talvinkin hyvä kulkuinen ja reitti merkinnät selvästi nähtävillä. Aikaa tuohon 700 metriin kului noin 20minuuttia.

Perillä laavulla oli selkeät työn jaot,se pakkas ilmalla helpottaa toimintaa. Myös tieto että laavulla on valmiiksi puita on hyvä selvittää. Puita piti hieman pienentää ja oma retkikirves auttoi asiaa. Mies laittoi tulet ja sillävälin minä purin repusta ruoka ja kahvi tarvikkeet laavulle. Perus makkarat aikuisille ja pikkuiselle hedelmä sosetta ja banaania,välipala aika suunnitellusti.

aarni nuotiolla

Edessä kirkas tulevaisuus,vai miten se nyt oli

Saatiin siinä sitten pannuun vedet ja makkarat tulille,koira suhasi tuhatta ja sataa näköetäisyydellä keppi suussaan. Aurinko lämmitti kivasti vaikka tuuli oli melko kylmä. Päätettiin että lähdetään syömisen jälkeen kotiin koska tuuli tuntu yltyvän. Lapsi kipitteli koiran perässä ja laskettiin muovipusilla mäkeä (pulkka olis kyllä ollut näpsäkkä mukana näin lyhyellä reissulla).

lasketaan

kyllä muovipussillakin pääsee lujaa!

nuotio

Kahveja odotellessa…ja sitten

Saatiin ruuat syötyä ja odotettiin kahveja. Siinä sitten lapsi köpötteli laavun vierellä. Kunnes: kops! Lapsi kaatui suoraan laavun reunaan kasvot edellä. Vaikka itse oli noin metrin päässä ei ollut tarpeeksi nopea estämään liukastumista.

Lapsen huudon määrä oli hillitön ja samoin vuotavan veren määrä. Tässä kohtaa hyppäsi sydän kurkkuun,kuinka paha haava tuli ja mihin kohtaan kasvoja.

Mies otti lapsen syliin ja minä nopeasti EA pakkaukselle joka oli repun ulkopuolella laavulla,aina helposti saatavilla. Mies putsasi paperilla veren ja huomattiin että nenästä vuotaa runsaasti verta sekä silmäkulmasta. Rauhallisuus,kaiken A ja O tilanteessa kuin tilanteessa,panikointi tarttuisi myös lapseen ja oma ajatuksen kulku sotkeutuisi. Ainakin lapsi oli tajuissaan ja reagoi kipuu. Lapsi pidettiin rauhoittavasti sylissä puoli istuvassa asennossa puhdistamisen ajan. Puhdistuksessa voi ainakin käyttää perus septidiniä ja nenäliinoja. Haavojen sijanti ja syvyys selvisivät samalla. Nenä oli saanut ulkoisesti ison haavan,haava putsattiin huolellisesti ja painettiin tyrehdyttämisen edesauttamiseksi. Ihoa yhteenliimavaa perhosteippiä ei arvion mukaan tarvittu. Silmäkulman haava oli todella lähellä silmää,mutta onneksi matalampi syvyydeltään. Kylmä sää auttoi itsessään vuodon lakkaamista. Nenä verenvuodon sattuessa suositellaan etukumaraa asentoa jottei veri valu nieluun. Näin mekin toimimme kun lapsen haavat oli putsattu ja katsottu lapsen tajunnan tilaa,osumat päähän on aina syytä ottaa vakavasti. Haavojen alueet jätettiin ilman peittämistä,alueille laastarin/muun suojan saaminen oli lähes mahdotonta ja haavat tyrehtyivät nopeasti.

apulainen

Pikku apulainen haluaisi toki tulitikkuihin käsiksi

Mies hoiti lapsen ensiavun ja minä pakkasin samalla tavaroita ripeään tahtiin. Tämä työnjako toimi hyvin ja pääsimme poistumaan retkikohteesta. Lapsi ei osoittanut huonovointisuutta ja oli rauhoittunut,nenän haava vuiti hieman verta,silmäkulma oli onneksi tyrehtynyt. Lapsi laitettiin rinkkaan joka mahdollisti nopeamman kulkemisen autolle.

Meillä molemilla on kokemusta paljon eri tason ensiapu tilanteista vuosien aikana,mutta aina ne yllättävät ja erityisesti näin retkillä. Ikinä en epäröisi soittaa hätänumeroon. Tämä epäonninen retki muistutti taas EA pakkauksen tärkeästä olemassa olosta ja omien ensiapu taitojen kertaamisesta. Retkillä,ilman lapsia tai lasten kanssa on hyvä huomioida olosuhteet joissa onnettomuus voi sattua ja miten saada apua/ toimia jos jotain sattuu. Jos ei pääse harjoittelemaan esimerkiksi elvytystä,on sitä hyvä kerrata ainakin teoriassa. Aina sen ei tarvitse olla mitään suurta kun paniikki voi iskeä. Onneksi pääsimme ilman aivotärähdystä,murtumaa tai silmän vaurioitumista. Seurasimme lapsen vointia ja haavojen kuntoa,näkyikö mm mahdollisia tikkuja tai muuta likaa mikä voisi tulehtua.

Mitä meillä mukana talvella EA laukussa retkellä: Puhdistusaine,sidostarpeet(puhdasta sidonta harsoa),kolmioliina,elvytys-suoja,silmähuuhde,laastaria,perhosteippiä,pinsetit,pienet sakset (puukko ei aina toimi kaikessa),avaruuslakana kulkee myös kesäisinkin mukana.

Puhelimeen on myös tallennettu alkunäyttöön 112 sovellus. Sen avulla sinut saadaan automaattisesti paikannettua hätäkeskuksesta ja itsellesi se on helposti saatavilla.

tutkittavaa

Ennen onnettomuutta oli hienoa kipitellä isin ja koiramme Pedon perässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s